Taal is een prachtig ding. Officieel ben ik leraar Nederlands, maar het interessantste aan het Hollands vind ik toch de grappige foutjes die gemaakt worden. Want wanneer is een fout eigenlijk fout? De reclamewereld maakt juist gebruik van die foutjes. En dan wordt die woordspeling ineens een pay-off, waar bedrijven grif een paar honderd euro voor neertellen. Bijvoorbeeld voor de veerpont: ‘Hier zet men koffie en over’, voor een bh-winkel: ‘Voor deze prijs kunt u ze toch niet laten hangen?’ of voor een bedrijf dat decors maakt voor tv-shows: ‘de verbeelding uitgebeeld’. Een ideale taal voor mensen, maar hoe zit dat bij dieren eigenlijk? Ik las over een experiment met een aap die door middel van het aanwijzen van plaatjes kon ‘praten’. Deze aap was dól op ui, prei en knoflook. Niet om op te eten; apen smeren zich van top tot teen in met Ui de Parfum als doeltreffend middel tegen insecten en parasieten. Toen de aap om een ui vroeg, componeerde hij met behulp van de plaatjes het woord ‘stinkbol’. Briljant.

Het valt me ook op dat jonge kinderen zo lekker vindingrijk met taal bezig zijn. Ze kennen de regels nog niet en maken die zelf. Zo wordt ananas een ‘punkappel’, zelfs zonder voorkennis van het Engelse woord pineapple, en worden weeën ‘letters in je buik’. Ik vond een lijstje van mijn intussen bijna 18-jarige dochter. Ze zal een jaar of 2 geweest zijn toen ze de volgende woorden verzon:

annaelke volwassen vrouw met blond haar
cuiyachocolade
doeie koeiewelterusten
dootjescadeaus
echtheel veel, heel erg
fjesje wajm(ik wil een) fles met warme melk
hoetameejik heb genoeg gehad
jopeik wil niet in de kinderwagen zitten
kho kho khoopschieten
kijke pietfoto’s kijken op de computer
kwajklaar met eten
moevega eens opzij
noot(boterham met) pindakaas
note cuiya(boterham met) chocopasta
nounoueen ding, nichtje Noa
oefahond
oet(boterham met) worst
ooka ookadat wil ik ook
papaHerman, elke volwassen man, Barbapappa
piazusje Pennie
piekschaar, mug, iets dat prikt
pietzwarte piet, de kerstman, een clown, pinkeltje, kabouter
poetlepel
sanneelk meisje van een jaar of 16
soep(ik wil een) dropje
sojjipapaojee, ik heb wat stoms gedaan
sulvaik wil het zelf doen
tejjanichtje Stella
titten bijik wil naast je zitten
tummi tummiTeletubbie(s)
vliegolvlieg, vliegtuig
weggejopeweg, naar school, aan het werk, niet thuis, afgelopen

En dan heb je nog de virtuoze taalkunstenaars in politiek Den Haag. Ook kinderachtig, maar daar zal ik me een volgende keer weer eens kwaad over maken.