Lachen joh! Vintage advertenties van mannen in een witte jas die sigaretten aanprijzen. Geneesheren. Tandartsen en huisartsen. Als we dat nu zien, lachen we er hartelijk om, maar ik kan me voorstellen dat er ooit mensen dat specifieke merk sigaretten kozen ‘omdat de dokter het zegt’. Als ik dat over de huidige situatie heen leg, dan vermoed ik dat mensen die elke dag een handvol pillen innemen ‘omdat de dokter dat zegt’ en die zich laten inspuiten ter preventie van vage aandoeningen ‘omdat de dokter het zegt’ hier met terugwerkende kracht later net zo hard om kunnen lachen. Toch? Ik ben echt benieuwd hoe we straks reflecteren op ons eigen gedrag en of we dan ook een verklaring hebben voor de oversterfte van dit moment. Voortschrijdend inzicht. Mooi woord.

Maar: ik besef ook dat we kennis uit het verleden verloren zijn. Ik zag een documentaire over piramides en over beschavingen wereldwijd die duizenden jaren vóór de Farao’s bestaan moeten hebben. Dichterbij op de tijdlijn: de Romeinen hadden een techniek om bruggen te bouwen waarbij het cement onder water hard werd. De bruggen staan er nog, maar die techniek zijn wij kwijt geraakt. En nog mooier: de oude Grieken hadden een prachtig idee over de liefde. Volgens hen hadden de eerste mensen vier benen, vier armen en een hoofd met twee gezichten, waarmee we zowel vooruit als achterwaarts konden kijken. Dit machtige wezen maakte de goden heel onrustig. Zeus besloot tot een splitsing en gebruikte zijn bliksem om de mens in tweeën te splijten. Met bijkomend voordeel dat er ineens twee keer zoveel mensen waren om de goden te aanbidden. Helaas voor Zeus: vanaf dat moment begon de mens koortsachtig naar zijn andere helft te zoeken. Daarom voelt de mens zich incompleet, en proberen we nog steeds heel te worden. Letterlijk.

Ik heb mijn wederhelft gevonden en als recent getrouwde man ben ik nog kritischer op wat wij heelmeesters noemen. Ik vermoed dat we onszelf kunnen helen. En sterker nog, ik hoop echt dat we niet zo kapot zijn als ons wordt voorgespiegeld en dat de witte jassen -net als Zeus- beter worden in helen dan in splijten.

Heel. Goed.