Afgelopen zondag 16 april was ik bij een theaterdiner in ‘t Bakkershuis in Broek op Langedijk. Ik was daar op uitnodiging van twee lieve mensen die in dat restaurant een act gingen doen. Alles wat ik wist, was dat het iets met de Titanic te maken had. Ik ging er geheel onvoorbereid -maar wel in Galastijl- heen met mijn jongste dochter. En vanaf dat moment werd ik meegenomen op een prachtige trip naar de bewuste avond, die dag 111 jaar geleden, dat de Titanic zonk. POV was de pianist die aan boord was. Hij was een liefhebber van muziek, vond het een voorrecht om voor deze hooggeplaatste mensen te mogen spelen, maar had een naar voorgevoel over het verloop van de reis. Op een gegeven moment ziet hij een dame aan boord die hij herkent als een Belgische zangeres. Het blijkt dat zij als geheime minnares onder een valse naam meevaart en het liefst dus niet herkend wil worden. In deze setting schrijft de pianist een afscheidsbrief die hij aan de zangeres meegeeft, samen met zijn trouwring, omdat hij voelt dat het niet goed zal aflopen. De zangeres wordt na de botsing met de ijsberg gemaand aan boord van de reddingsboot te gaan met de familie van haar geliefde, maar de man zelf blijft op de boot staan en ze zal hem nooit meer zien.

Dit was de verhaallijn, geschreven en gespeeld door Denis en Lizzy. Als gast kan ik zeggen: dit was fantastisch gespeeld, met prachtige zinnen, veel verbeelding, perfecte kleding, mooie stiltes, goed licht en uitstekende timing. Als regisseur kan ik daar weinig aan toevoegen. Maar het mooiste moet nog komen. Lizzy beschikt over een prachtige, heldere stem en het stemgeluid van haar levenspartner Denis kleurt daar prachtig bij. Voor de gelegenheid had het stel een aantal stukken geschreven die qua toon en feel, strekking en impact perfect waren voor de setting. Dit eerste klas menu bestond uit fraai muziektheater op maat en heerlijk eten in vijf gangen wat er tussendoor geserveerd werd. Het feit dat de andere aanwezigen ook in Gala kwamen maakte het tot een onvergetelijke avond, op ware feiten gebaseerd. En wij kwamen met droge voeten terug.

Vier uur vermaak van de hoogste plank voor de binnenkant, de buitenkant, de ogen en de oren. Denis en Lizzy zijn van plan om vaker maatwerktheater te maken. Ik kan niets anders dan ze van harte aanbevelen!

Was getekend,

Herman Jager

Regisseur