Loo + Hei

In deze tijd van digitaal vermaak denk ik met weemoed terug aan de spelletjes die we vroeger op de achterbank van de auto deden. Die hadden vaak met woorden te maken. Zoals: verzin een dierennaam, bijvoorbeeld ‘aap’, en laat een medereiziger een dier verzinnen die met de laatste letter begint: de P van bijvoorbeeld ‘paard’. De daaropvolgende moet het met de D doen, dus ‘dodo’ of zo. Die dieren kun je ook vervangen door artiesten, etenswaren, familieleden of automerken. Omdat ik dol was op die woordspelletjes heb ik dit jaar een nieuwe bedacht met losse Nederlandse woorden, die aan elkaar gesmeed een andere betekenis krijgen. Ter illustratie:

U kent het woord ‘meer’. U kent het woord ‘min’. Wellicht kent u de uitdrukking ‘min of meer’. Maar ‘meermin’ is weer totaal wat anders. Net als ‘spot en ‘hut’, die samen ‘hutspot’ vormen. Denk aan ‘raad’ en ‘huis’. Daarvan kun je het woord ‘huisraad’ vormen. Of ‘raadhuis’.

De herfst komt er weer aan. Tijd voor gezellige spelletjes aan de keukentafels van Heiloo. Mijn  spelletje heet SWOCAB (Samengesteld Woord dat in een Omgedraaide Combinatie een Andere Betekenis heeft).

Moeilijk? Niet als je dit snapt:

En een beetje creatief sjoemelen mag ook, natuurlijk:

Hoe leuk zou het zijn als uw huisgenoten de mobieltjes even opzij leggen, de computers tijdelijk offline gaan en alle koppies meekraken bij dit woordspelletje?

(dit stuk werd deze week in de krant van Heiloo gepubliceerd)