We bevinden ons in een virtuele driehoek, voor de winkels. Vanuit mijn perspectief links een knappe man en een verzorgde vrouw naast een standaard waarop staat ‘leer de bijbel kennen’. Rechts van mij een man in het zwart gekleed die steeds opnieuw een behoorlijk groot blik bier opentrekt. En ik? Ik zit voor de bakkerij een broodje op te peuzelen met een kopje koffie erbij. Even uitpuffen, van school 1 op weg naar school 2 met een kwartiertje er tussen. We hebben oogcontact, het bijbelstel en ik. En ook de man met het bier neemt mij op de korrel.

Voor mij is het duidelijk dat hij een volbloed alcoholist is, die vanuit praktische overwegingen zo dicht mogelijk bij de winkel blijft, zodat hij niet ver hoeft te lopen voor de volgende lading. De evangelisten, die ik voor het gemak maar Jehova’s noem (terwijl ik helemaal niet kan weten of dat zo is) staan daar met de beste bedoelingen. Ik zie dat ze het moeilijk vinden om mensen aan te spreken en dat ze stilzwijgend en glimlachend vechten tegen de vooroordelen. Daar lijkt de alcoholist dan weer geen problemen mee te hebben, die staat ongegeneerd te doen waar hij goed in is. Hij gelooft in bier. Als Onze Lieve Heer water in wijn veranderde, zal hij geen bezwaar kunnen hebben tegen alcohol, toch? Een blikje valt op de grond, even is hij uit zijn concentratie, maar daarna vervolgt hij zijn taak weer. Slurpen of je leven ervan afhangt. Ik vraag me af wie er gelukkiger is, de zuiplap die doet wat hij wil zonder acht te slaan op meewarige blikken. Of toch het vrome stel, dat vriendelijk blijft glimlachen tegen de onwetenden? Ineens denk ik: wat zullen ze van mij denken? Ik ben een rare man die druk met zijn telefoon in de weer is en gehaast een kopje koffie en een broodje naar binnen werkt. Zo’n workaholic die altijd aan het werk is, geen tijd neemt voor God noch bier en slechts korte momenten van rust kent. Ach ja, vanuit dat perspectief zijn we allemaal raar in deze driehoek.

Terwijl ik naar mijn auto loop zie een wagentje met ‘handhaving’ erop het terrein oprijden. Ah, denk ik, die komt de alcoholist wegjagen. Of misschien toch de evangelisten …. of kwam ie voor mij?!?