Stel je voor: je speelt met je band op een bruiloft, iedereen heppie de peppie, maar jij hebt net gehoord dat de bruid op haar vrijgezellenfeest heeft lopen ‘ketsen’ met de manager van je band, die er daarom niet bij kan/mag zijn.

Dat overkwam mij, en ik had het er heel moeilijk mee. Het was zo nep allemaal, ik had moeite om mijn sarcasme te verhullen. Ik was zelf net getrouwd met Saskia, die nog druk bezig was met het verwerken van haar vorige relatie, dus mijn eigen huwelijksgeluk was al wankel. En dan dit. Schijnheilige bende.

Een lichtpuntje: in het publiek bevond zich een schone blondine, die op een gegeven moment met ons meezong op het podium. Er was een klik. En toen ik haar de dag daarna zomaar tegenkwam en de dag erop weer, wist ik dat dat geen toeval kon zijn. Ik was net drie maanden getrouwd, maar wilde afstand en ging bij in vriend in Utrecht wonen, terwijl er een onbedoelde romance ontstond met Renée, de blonde dame, die in een soortgelijke situatie zat.

Dat duurde niet lang. Zij ging weer terug naar haar vriend, en ik deed in 2001 nog een poging om mijn huwelijk te redden. De afscheidsbrief van Renée, die ik daarna nooit meer gezien heb, was zo intens dat ik ‘m op muziek gezet heb:

Jij was een droom

Een fantasie

Een onbekend verlangen

Jij was een wens

Een onbekend gemis

In mij gevangen

Je werd een droom

Zonder te slapen

Een fantasie zonder verzinnen

Je werd een werkelijkheid

Diep bij mij van binnen

Jij bent mijn zeer bekend verlangen

Je bent mijn raadsel

Mijn gemis

Ik ben een dom stuk vreten

Laten lopen wat er is

Text: R. Peeters/ Music: H. Jager – nov ‘01

In 2018, tijdens mijn serie DropMusic Sessions, heb ik het lied opgenomen met Peter Meuris (the Tapes, Mathilde Santing) op drums. Hij halveerde het originele tempo en speelde een heerlijke drumpartij live in. Alle andere instrumenten speelde ik zelf; ook de zang heb ik zelf gedaan. Nieuwsgierig? Sinds deze week is het mogelijk om het lied online te beluisteren. Vind Herman Jager – Blonde Logica op Spotify of via andere media als Amazon, Anghami, Apple Music, MediaNet, Boomplay, Deezer, Instagram/Facebook, Adaptr, Flo, YouTube Music, iHeartRadio, ClaroMusica, iTunes, Joox, KKBox, Kuack Media, NetEase, Qobuz, Pandora, Saavn, Tencent, Tidal, TikTok/Resso/Luna, Soundtrack by Twitch en Yandex Music!