In mijn jonge jaren woonde ik in Heiloo, niet ver van openluchtzwembad Het Baafje. Ik was daar vrijwel elke dag te vinden als trotse bezitter van een abonnement. De eerste twee van mijn tien zwemdiploma’s heb ik dan ook in dat zwembad gehaald, maar ik ging er naar toe om het strandzand af te spoelen en verder vooral heel veel plezier te hebben. Ik was weliswaar een uitstekend zwemmer, maar baantjes trekken vond (en vind) ik erg saai, dus ik vermaakte me met duwen en trekken om andere mensen het water in te krijgen. En het uithalen van belachelijke capriolen op de lage en de hoge duikplank, dat was het summum van cool!

Samen met mijn vriendje Joop creëerde ik een grote serie bommetjes die we dagelijks verfijnden, zoals de Plopper, de Halve Plop, de Swinger, de Pimbom, de Bananenbom en nog vele andere. We lieten ons inspireren door De Groters die ook hele stoere bommetjes konden maken, leerden plankdansen en sprongen rakelings langs de kant om de mensen op de tribune nat te maken. En als we dan koud of rillerig het water uit kwamen hadden we een spelletje genaamd Opgedroogde Paardenlul waarbij we elkaar met een stijf opgerolde handdoek te lijf gingen, en zo versneld droog werden.

We lagen hele dagen op ons handdoekje, doken in en uit het water en af en toe kochten we wat lekkers bij het snoepwinkeltje. Ja, het Baafje was the Place to Be in de jaren ‘ 70 en ‘ 80, inclusief voorzichtige schreden op het amoureuze pad.

Maar alle goeie dingen moeten blijkbaar voorbijgaan; vorig jaar was er ineens sprake van dat het zwembad gesloten zou moeten worden. En dat terwijl het Baafje al vereeuwigd was in de film Dik Trom. Het betonnen zwembad op zich is niet bijzonder mooi of gezellig, maar door onveranderde kneuterigheid heeft het wel een charmante uitstraling. Intussen zijn sommige delen van het zwembad gedempt, ligweiden zijn woningen geworden, maar het hart van het zwembad inclusief uitkijktoren is er nog steeds. En daar gaat stichting Red Het Baafje op 21 januari een bommetjeswedstrijd organiseren waarbij ik de spreekstalmeester ben. Hoe leuk is dat? En dan ook meteen maar een oproepje: ze zoeken 200 mensen in allerlei leeftijdsklassen, doe je mee? Je kunt je aanmelden bij https://redhetbaafje.nl/

Ik hoop je daar te zien, ik heb er nu al zin in! Misschien doe ik zelf ook nog wel even een Halve Plop .. met bal, zodat-ie 10 meter hoog komt….