Als docent Nederlands geniet ik van het feit dat er steeds nieuwe woorden bijkomen in onze prachtige taal. Vaak komen ze uit een ander land of zijn het combinaties van bestaande woorden. Ik ga het natuurlijk niet hebben over de dickpic; daar is al genoeg over geluld. Ik zat meer te denken aan modernismen als golddigger, influencer & socialite.

Als je in een schoolklas vraagt:  “Wat wil je later worden?”, dan was het antwoord steevast iets als voetballer of ballerina. Daarna werd het DJ of miljonair. Maar nu zijn genoemde Engelse woorden het hoogst haalbare. De term influencer slaat op een invloedrijk persoon die een duidelijke aanwezigheid heeft op een social media platform. Er zijn bijzonder veel mogelijkheden waarop iemand betaald invloed kan uitoefenen op een groep volgers. Een finfluencer is bijvoorbeeld iemand met status op financieel gebied. Als je veel op Tinder te vinden bent noem je jezelf tinfluencer. Of Tinder Swindler, want dat is ook weer zo’n woord dat je echt moet kennen anno 2022.

Blijft over ‘socialite’ (niet te verwarren met de golddigger!): meestal een vrouw, die bekend is uit de wereld van glitter en glamour, de ‘society’, maar zelf geen carrière heeft als zanger/zangeres, acteur/actrice of iets dergelijks. Hij of zij is veelal bekend geworden dankzij familiebanden of connecties met andere beroemdheden. En doordat de socialite met hen vaak in de ‘juice canals’ verschijnt. Inderdaad, de digitale varianten van de roddelbladen. Volgt u nog?

En natuurlijk denk je nu: dat gebeurt alleen maar in de grote steden, niks voor mij. Incorrect. Kijk maar om je heen. Ze zijn ook te vinden in jouw kringen, binnenkort. Vacatures genoeg.