De plaatselijke supermarkt doopt de voorjaarsschoonmaak om tot ‘boendrang’, zag ik. Meteen moest ik denken aan de uitspraak ‘nieuwe bezems vegen schoon’, en vandaar gingen mijn gedachten naar de gemeenteraadsverkiezingen. Want de stembussen zijn weer gesloten en de stemming zit er goed in bij de lokale partijen. Sommige landelijke partijen zullen wellicht ontstemd zijn, maar wat mij betreft was dit een moment van gerechtigheid. De kiezers die de moeite genomen hebben om te stemmen hebben een duidelijk signaal afgegeven aan de zittende grote partijen: jullie hebben het verknald. Nu is het de beurt aan de lokalisten.

Het woord versplintering komt regelmatig voorbij, en ik kan me dat levendig voorstellen: met zoveel kleine partijtjes is het moeilijk om tot beleid of zelfs maar een keuze te komen. Ik zal een voorbeeld geven: stel dat de Vleespartij veel stemmen krijgt, en de Vispartij ook. In het poldermodel gaan ze intensief compromissen sluiten, met als resultaat een partij Vlees noch Vis. De democratie, die in de Westerse wereld als het hoogste van het hoogste wordt beschouwd, is al zo’n 2500 jaar oud. Sinds die tijd is vrijwel alles veranderd, en zijn er op vele gebieden oneindig meer mogelijkheden bijgekomen. Daarom durf ik te concluderen dat het wellicht tijd is om de democratie tegen het licht houden. De vrienden die ik daar over pols, komen meteen met de extreme tegenstelling: de dictatuur. Het schijnt dat er alleen maar keuze is tussen dictatuur en democratie, maar ik kan me voorstellen dat er nog meer smaken zijn.

Daarom snap ik die 50% die niet ging stemmen ook heel goed. Zolang je blijft stemmen houd je het huidige systeem in stand. En dit systeem pretendeert dat de gekozen volksvertegenwoordiger er namens jou zit. Maar de praktijk is dat de gekozen volksvertegenwoordiger er voornamelijk voor zichzelf of de partij-idealen zit, en de burger tegen zich in het harnas jaagt door vrijheden in te perken, meer dwang oplegt en steeds meer privacy schendt. Hierdoor lijkt het alsof de politicus er niet voor de burger is, maar er juist tegen. De niet-stemmers geven eveneens een duidelijk teken af: dat het democratisch systeem een APK’tje nodig heeft. Geen stemwijzer, maar een stemvork. Want in de politiek wordt vaak vals gespeeld. Op landelijk èn lokaal niveau. Ik dichtte al eens:

Politici

Zijn per definitie

Veel

Belovend

Maar wat blijft over van die beloftes na de verkiezingen? Hoeveel van die partijpunten worden daadwerkelijk in stelling gebracht en gehaald? Ik hoop dat het pluche van de vers verdeelde zetels grondig gereinigd wordt. Met nieuwe bezems. Boendrang. Mooi woord.